Werkgeluk is een veelbesproken fenomeen en wordt tegenwoordig steeds belangrijker. Maar de factoren die medewerkers belangrijk vinden in hun werk zijn veranderd. Zo staat salaris bijvoorbeeld niet meer in de top vijf, maar zijn de mogelijkheden om door te leren en flexibel te werken steeds belangrijker. In dit artikel geven wij 10 tips om het werkgeluk van je medewerkers te verhogen.

Interne Communicatiekalender 2024

Ga mee met de tijd en je medewerkers

Om werkgeluk te kunnen bewerkstelligen is het allereerst belangrijk om mee te gaan met de verschuiving die er in de arbeidsmarkt plaatsvindt. De nieuwe generatie werkt namelijk op een andere manier dan de generatie daarvoor. Eigenschappen van de nieuwe generatie medewerkers zijn bijvoorbeeld:

  • Dat ze altijd online zijn;
  • Graag flexibel werken;
  • Veel multitasken;
  • De kwaliteit van het leven belangrijker vinden dan werk;
  • Zichzelf (opleiding technisch) willen blijven ontwikkelen;
  • Ze willen werken met een duidelijk doel.

Om het werkgeluk in je organisatie zo optimaal mogelijk te maken, is het belangrijk om met deze factoren rekening te houden. Ook moet er gekeken worden naar wat voor (soort) medewerkers er binnen de organisatie werken en wat ze belangrijk vinden.

Voordelen werkgeluk

Volgens onderzoek van MVO Nederland heeft werkgeluk verschillende voordelen. Zo zorgt sociale innovatie voor 37% meer innovatie, 22% hogere productiviteit en 15% meer omzet en winst.

Hiernaast hebben organisaties die inzetten op talent en passie 12% meer winst, 18% meer productiviteit, 12% meer klanttevredenheid en 27% minder ziekteverzuim.

Organisaties die letten op diversiteit en participatie hebben 50% verbeterde effectiviteit van divers samengestelde teams, 57% betere toegang tot geschikt potentieel personeel en 800.000 arbeidsongeschikten die met wat hulp arbeidstekorten kunnen invullen.

Hoe bereik je werkgeluk binnen de organisatie? 10 tips

  1. Beperk hiërarchie. Hiërarchie beperkt de medewerker goede oplossingen te vinden en hiernaast wordt het steeds minder belangrijk. Het gaat om de bijdrage die de medewerker levert.
  2. Bespreek werkgeluk. Dit moet jaarlijks gebeuren zodat je de punten die medewerkers aangeven belangrijk te vinden kan verbeteren.
  3. Zorg voor autonomie. Betrokken medewerkers werken autonoom.
  4. Kijk naar de leidinggevenden. Vaak verlaten medewerkers niet de organisatie maar de leidinggevende.
  5. Benut competenties. Waarom beperken tot een functienaam als krachten van medewerkers gebundeld kunnen worden.
  6. Geef complimenten en constructieve feedback. Geef constructieve feedback, geen negatieve kritiek.
  7. Maak verwachtingen haalbaar. Indien de verwachting van een medewerker onrealistisch wordt, werkt dit allen maar demotiverend.
  8. Zorg voor de juiste middelen om het werk goed uit te kunnen voeren.
  9. Bouw goede banden op met en tussen medewerkers. Dit zorgt voor een hechter team.
  10. Zorg voor een mogelijkheid tot ontwikkeling door middel van opleiding, cursus en training.

Werkgeluk met MediaMyne

Werkgeluk zorgt er dus voor dat het personeel langer behouden wordt. En dat is erg belangrijk. Wil je meer weten over dit onderwerp? Lees je dan in in onze whitepaper. Indien je nog vragen of opmerkingen hebt, helpen wij graag!