Het verbeteren van interne communicatie is hard nodig

Interne communicatie verbeteren is een trending topic op Google. En terecht. Uit diverse onderzoeken blijkt dat 1 op de 3 medewerkers ontevreden is over de interne communicatie. Daardoor voelen ze zich niet betrokken bij de organisatie. Kopzorgen voor de communicatiemanager dus, want lage medewerkersbetrokkenheid betekent minder productiviteit, een hoger verzuim en belemmering van de groei van de organisatie. Hoe kun je de interne communicatie verbeteren en een hogere betrokkenheid creëren? Begin met het optimaliseren van de interne communicatiemix. Interne communicatiemiddelen zijn er voldoende. Helaas wijzen de onderzoeken uit dat medewerkers de interne communicatiemiddelen maar mondjesmaat waarderen. De informatiemaatschappij is één van de boosdoeners. Medewerkers worden bedolven onder de informatie en hebben geen idee waar zij de juiste informatie kunnen vinden. Geef medewerkers een startpunt waar alle belangrijke informatie samenkomt.

Wil je weten hoe de Employee App de interne communicatie verbetert?

Employee app

[contact-form-7 id="239"]

Het belang van interne communicatie verbeteren

Betrokkenheid heeft een verband met de financiële gezondheid van een bedrijf
Wat is interne communicatie?

Interne communicatie is simpel gezegd communicatie binnen de organisatie. Deze communicatie loopt via tal van middelen, zoals intranet, e-mail en werkoverleggen. Over het algemeen gaat het dus om gestructureerde en georganiseerde informatie-uitwisseling. Helaas vergeten veel werkgevers dat er ook nog een andere vorm van interne communicatie bestaat. Namelijk de gesprekken die medewerkers met elkaar voeren. Interne communicatie bestaat dus niet alleen “formele communicatie”. Interne communicatie speelt een grote rol als het gaat om de werksfeer en de betrokkenheid binnen de organisatie. Een goede interne communicatiemix is dan ook belangrijk voor de organisatie.

 

Waarom is interne communicatie belangrijk?

Als werkgever communiceer je in de eerste plaats beleid en de koers van de organisatie. Daarnaast informeer je medewerkers over hun taken en wat er van hen verwacht wordt om de doelstellingen te bereiken. Het tijdstip van werkoverleggen wordt nog gecommuniceerd, mededelingen vinden hun weg op het intranet en sporadisch wordt er eens een leuk verhaaltje gepubliceerd onder het mom van ‘we moeten toch af en toe laten zien hoe leuk onze organisatie is’. Het gevolg is dat medewerkers hun eigen weg kiezen en hun eigen belang voorop stellen. Met als gevolg dat de betrokkenheid daalt, medewerkers gedemotiveerd raken en er een eilandjes cultuur ontstaat.

Effectief communiceren met MediaMyne

Interne communicatiemiddelen worden matig gewaardeerd
MediaMyne is een effectief intern communicatiemiddel

MediaMyne is het startpunt voor effectieve interne communicatie. Met korte, doelgerichte headlines communiceer je via narrowcasting en de employee app eenvoudig het belangrijkste nieuws van de organisatie. Dit kunnen dingen zijn zoals de visie, de doelstellingen, de opening van een nieuwe vestiging of de ontwikkelingen op internationaal gebied. Hiermee geef je medewerkers inzicht in de ontwikkelingen binnen de organisatie en stimuleer je de verbondenheid, wat leidt tot betere prestaties van zowel de medewerkers als van de gehele organisatie. De narrowcasting software heeft verschillende unieke eigenschappen, zoals de mogelijkheid om live video’s te delen en je eigen huisstijl te implementeren. Bovendien biedt MediaMyne de mogelijkheid om snel en automatisch relevante resultaten te communiceren uit jouw eigen ERP- en productiesystemen. Zo betrek je medewerkers continu bij de organisatie door bijvoorbeeld de omzetcijfers, klanttevredenheid waarderingen of de voortgang van lopende projecten te delen. Hiermee maak je de interne communicatie overzichtelijk, transparant, inspirerend en zowel tijd- als kostenbesparend.

Interne communicatiekanalen versterken

De snelle en effectieve manier van communiceren met MediaMyne Narrowcasting en de MediaMyne Employee App helpt je om de andere interne communicatiekanalen met elkaar te verbinden. Via korte headlines stel je medewerkers snel op de hoogte van belangrijke informatie, zoals het onderhoud aan bijvoorbeeld de servers of andere faciliteiten. Vervolgens verwijs je medewerkers eenvoudig door naar andere communicatiekanalen, zoals het intranet, voor uitgebreidere informatie. Hierdoor zijn medewerkers sneller en beter geïnformeerd en stijgt de waardering van de gehele communicatiemix. Uiteraard is MediaMyne uitgerust met uitgebreide targeting mogelijkheden, zodat die specifieke boodschap de juiste medewerkers bereikt. Bepaal per beeldscherm welke informatie je toont of kies ervoor om medewerkers een pushbericht te sturen via de Employee App. Met MediaMyne communiceer je snel en eenvoudig met alle medewerkers, afzonderlijke afdelingen of zelfs op individueel niveau. Haal meer rendement uit de interne communicatiemix met MediaMyne.

De voordelen van interne communicatie verbeteren op een rij

  • Een hogere betrokkenheid bij de medewerkers;
  • Meer gemotiveerde medewerkers;
  • Meer persoonlijke groei bij medewerkers;
  • Een hogere teamgeest om het doel te behalen (bv. omzet of groei);
  • Een prettigere werksfeer.

Interne communicatie is geen eenmalige activiteit, maar een voortdurend proces. Steek je voldoende tijd en energie in interne communicatie, dan is de kans aanwezig dat je deze voordelen kunt verwachten. Uit onderzoek blijkt dat de voordelen leiden tot groei van de organisatie! Zo realiseren bedrijven met effectieve interne communicatie maar liefst 47% meer omzet dan bedrijven met een matige interne communicatie.