Veel mensen zitten ondertussen alweer wekenlang thuis te werken. Zo ook wij. Gezondheid staat natuurlijk voorop, maar dat betekent niet dat er geen nadelen zitten aan het thuiswerken. Het grootste nadeel is minder tot geen informeel contact met collega’s. Hierdoor voelen we ons minder verbonden met onze collega’s en de organisatie. Dit heeft effect op onze motivatie en productiviteit. Herkenbaar? Gelukkig leven we in de tijd van het internet. Daar moet dus gebruik van worden gemaakt!
Onze digitale contacten gaan voornamelijk over werk. Er is dus weinig aandacht voor de sociale aspecten. Daarom bevat deze blog een aantal tips om ook je informele communicatie tijdens het thuiswerken op peil te houden.
Tips om het thuiswerken leuker te maken
1. Gezamenlijk Spotify playlist
Spotify is een muziekstreamingservice. Het leuke aan Spotify is dat gebruikers een gezamenlijke afspeellijst kunnen maken. Op deze manier heb je één afspeellijst waar iedereen zijn/haar favoriete liedjes in kan zetten.
Maak voor je organisatie, of samen met directe collega’s een gezamenlijke playlist. Tijdens het werken kan iedereen deze playlist opzetten. Een muziekje op de achtergrond maakt het thuiswerken leuker en zo leer je wat de favoriete nummers van je collega’s zijn. Misschien zitten er wel grote verassingen tussen, of kom je er juist achter dat je dezelfde muzieksmaak hebt als collega’s waarvan je het nooit had verwacht.
Mocht niet iedereen Spotify hebben, dan kan je natuurlijk altijd een collega vragen of hij/zij voor jou een nummer wilt toevoegen.
2. Leuke vragen om te stellen aan je collega’s
Elk leuk gesprek begint met een leuke vraag. Leuke vragen kunnen moeilijk zijn om te bedenken. Daarom hebben wij alvast wat leuke vragen verzameld.
- Wat vind je het leukste aan thuiswerken?
- Wat vind je het minst leuke aan thuiswerken?
- Welke website bezoek je het meest?
- Wat is de irritantste vraag die iemand kan stellen?
- Welke trend mag van jou zo snel mogelijk stoppen?
- Welke dag van de Interne Communicatiekalender spreekt jou het meest aan en waarom?
Schrijf alle vragen op in een lijst. Begin ieder gesprek met een leuke vraag voordat je echt serieus over werk gaat praten. Je kan het lijstje van vragen langsgaan, of telkens iemand anders een vraag laten kiezen. Als een vraag is gekozen vervang je deze weer voor een nieuwe vraag. Er staan genoeg vermakelijke vragen op het internet, maar voor wie origineel wilt zijn is zelf vragen bedenken natuurlijk het leukste.
3. Online spellen
Het internet bevat veel spellen die je samen kunt spelen. Maak hier dus gebruik van! Speel een online spelletje tijdens de lunch of tijdens de vrijdagmiddagborrel. Enkele voorbeelden zijn:
4. Online Pub quiz
Online pub quizzes zijn door corona erg populair geworden. En dat is niet gek, want wie houdt er nou niet van een leuke quiz? Het voordeel van online pub quizzes is dat je ze helemaal eigen kan maken of gewoon van het internet kan plukken. De vragen kunnen overal over gaan. Een goede pub quiz bevat verschillende thema’s, zoals:
- Algemene kennis
- Muziek & film
- Sport
- Geschiedenis
- Topografie
- Goed of fout
5. Wedstrijden voorspellen
Veel amateursporten mogen helaas niet meer worden beoefent, maar gelukkig zijn er genoeg sporten die op professioneel niveau doorgaan. Kies wedstrijden die jullie leuk vinden en ga deze voorspellen. Geef voor elke juiste voorspelling een punt en hou de score bij. Als iedereen een klein beetje geld inlegt kan de winnaar ook nog eens een prijs winnen. Zo heb je na elk weekend een leuk onderwerp om over te praten.
6. Boswandeling maken
Dit idee is misschien niet online, maar wel gezond. Als je voor langere periodes achter je beeldscherm zit is het voor zowel je lichaam als voor je ogen goed om even een luchtje te scheppen. Spreek met een collega af om een boswandeling te maken en om tijdens deze wandeling ideeën uit te wisselen. Een soort van meeting dus, maar dan in het bos. Let natuurlijk wel op dat je je aan de maatregelen houdt.
Interne communicatie kalender
Bij MediaMyne weten we ook hoe lastig het thuiswerken soms kan zijn. Gelukkig hebben we voor jou een gratis cadeautje: de Interne Communicatiekalender. Met de Interne Communicatiekalender hoef je niet meer bang te zijn dat je schermen leeg blijven of dat je intranet alleen nog maar verouderde nieuwsberichten toont. De Interne Communicatiekalender staat boordevol inspiratie om al je kanalen goed gevuld te houden. Zo behoud je toch nog genoeg contactmomenten met je organisatie.
Heb jij nog tips om het thuiswerken leuk te houden?