De zomer is voorbij gevlogen en de meeste collega’s zijn inmiddels weer terug van vakantie. Dit is voor jou het moment om te vlammen met jouw interne communicatie. Mix formele informatie over de dagelijkse gang van zaken met leuke inhakers om medewerkers meteen weer naar jouw interne communicatiekanalen te trekken.

In september barst het van de inspirerende dagen die jij kunt gebruiken voor jouw interne communicatie. Van feestdagen voor software ontwikkelaars en thuiszorgmedewerkers tot de week van het werkgeluk. Welke dagen ga jij deze maand inzetten om jouw collega’s te inspireren?

Een inhaker is een marketinguiting die inspeelt op de actualiteit. Inhakers zijn er in alle soorten en maten, maar de meest voorkomende vorm zie je op sociale media; een post die inspeelt op een nieuwsbericht, sportwedstrijd of andere actuele gebeurtenis. Inhakers spelen daarnaast in op een emotie (veelal humor) en de belevingswereld van de doelgroep.

2-4 september: Formule 1 Zandvoort

De formule 1 is weer helemaal gaan leven in Nederland sinds Max Verstappen de wereld verovert met zijn geweldige prestaties.

Meer dan 1,5 miljoen Nederlanders kijken trouw naar formule 1. Dat geeft aan hoe populair de sport is geworden. Natuurlijk zijn deze cijfers schattingen, want tegenwoordig moeten we in Nederland de formule 1 op streams kijken.

Maar dit weekend is de show in ons eigen Zandvoort! Dat maakt het natuurlijk extra speciaal.

Deel belangrijke informatie rond de race, start een pool of verloot zelfs kaarten om de race bij te wonen. PS. Het is een uitdaging om nu nog kaarten te bemachtigen.

Bijzondere dagen september interne communicatie | Duurzame dinsdag

6 september: Duurzame Dinsdag

Op 6 september is het Duurzame Dinsdag. Op deze dag krijgen duurzame ideeën en initiatieven een podium in politiek Den Haag.

Sta stil bij wat jouw organisatie doet op het vlak van maatschappelijk verantwoord ondernemen. Je kunt in je interne communicatie vertellen op welke manier de organisatie duurzaam te werk gaat.

Indien er nog maar beperkt maatschappelijk verantwoord wordt ondernomen, is dit ook een geschikte dag om naar de ideeën van medewerkers te vragen. Laat medewerkers hun ideeën delen op de digitale prikborden of in de employee app. Op deze manier is er interactie en creëer je meer betrokkenheid.

Bijzondere dagen interne communicatie | Eerste hulp dag
Foto door Claudio Schwarz via Unsplash

10 september: Wereld Eerste Hulp Dag

De Wereld Eerste Hulp Dag is bedacht door het Rode Kruis. Op deze dag worden er in Nederland verschillende voorlichtingen en EHBO-cursussen georganiseerd. Hoe goed is jouw organisatie voorbereid op calamiteiten? Hoe makkelijk is het om BHVers te regelen in jouw organisatie? En weet iedereen wat hij/zij moet doen in het geval van een calamiteit?

Wereld Eerste Hulp Dag is bij uitstek geschikt voor het creëren van bewustwording. Organiseer bijvoorbeeld een EHBO cursus in jouw organisatie en deel handige weetjes op jouw interne communicatiekanalen.

Bijzondere dagen september: week van de loopbaan

12 tot en met 16 september: Week van de Loopbaan

Van 12 tot en met 16 september is het de Week van de Loopbaan. In deze week wordt er extra aandacht besteed aan de loopbaanontwikkeling van je medewerkers. Honderden loopbaanprofessionals staan paraat om iedereen die dat wil van loopbaanadvies te voorzien.

Gebruik deze week als stimulans voor medewerkers om zichzelf continu te blijven ontwikkelen. Of deel de regelingen in jouw organisatie die er zijn voor collega’s die een bepaald loopbaanpad in gedachten hebben, maar niet weten waar ze moeten beginnen om die droom te realiseren.

Je kunt natuurlijk ook interne of externe loopbaancoaches uitnodigen om medewerkers op weg te helpen met hun loopbaanplanning.

Inhakers interne communicatie | Programmeursdag

13 September: Programmeursdag

Op de 256e (-100hexadecimaal) dag van het jaar is het tijd voor Programmeursdag. Van oorsprong een Russische feestdag die de laatste jaren over de hele wereld aandacht krijgt, want waar zouden we anno 2022 zijn zonder goede programmeurs!

Op deze dag zetten wij in ieder geval de programmeurs die dag in dag uit werken aan MediaMyne en Incrowd in het zonnetje. En jij kunt natuurlijk met ons mee doen, maar nog veel beter is het om je eigen software ontwikkelaars vandaag te verrassen met wat leuke complimenten op jullie interne communicatiekanalen.

15 september: Internationale dag van de Democratie

Vrijheid, mensenrechten en algemeen kiesrecht zijn essentieel voor de democratie. Op deze dag staan we stil bij de toestand van democratie in de wereld.

Hier kan je ook een interne spin aan geven. Waarschijnlijk heb je wel een ideeënbusje of een soortgelijke constructie binnen jouw organisatie. Maar hoe actief ben je hier mee bezig of koppel je terug naar de werknemers? Dit is de ideale dag om input van de werknemer centraal te zetten.

Tip: Gebruik jouw employee app om een virtuele suggestie box op te zetten en laat jouw medewerkers stemmen en brainstormen onder deze suggesties.

Inhakers interne communicatie september: week van het werkgeluk

19 t/m 25 september: Week van het Werkgeluk

Werk maakt een belangrijk onderdeel uit van ieders leven. Het is dan ook niet zo gek dat werk een grote impact heeft op de mentale en fysieke gezondheid van medewerkers. Iemand die niet gelukkig is op zijn/haar werk kan burn-out klachten ontwikkelen en soms ook fysieke klachten.

Van 19 tot en met 25 september is het daarom de Week van het Werkgeluk. Iedere organisatie kan meedoen en hiervoor eigen events ontwikkelen. Laat je inspireren door de handige toolbox en sta deze week op alle mogelijke manieren stil bij werkgeluk.

Nationale Vitaliteitsweek

19 t/m 25 september: Nationale Vitaliteitsweek

In dezelfde week als de Week van het Werkgeluk valt de Vitaliteitsweek. Twee thema’s waarvan een mooie combinatie te maken is. De Nationale Vitaliteitsweek is het ideale moment om medewerkers bewust te maken van het belang van hun eigen veerkracht en vitaliteit. Het thema van 2022 is Vitamine Aandacht. Organiseer zelf een activiteit in het kader van vitaliteit, of laat je begeleiden door onze partner Hashtagsam.

20 september: Prinsjesdag

Dit jaar gaat Prinsjesdag (waarschijnlijk) weer door zoals vanouds. Met een kleine aanpassing, de bijeenkomst vindt plaats in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag. Want helaas, het renoveren van het Binnenhof hebben ze niet in een maand geregeld.

Ongetwijfeld dat net zoals alle andere jaren de inhoud gelekt wordt. En anders hebben we een duidelijke verwachtingen. Hebben de maatregelen impact op jouw organisatie of jouw werknemers? Communiceer ze dan via jouw narrowcasting!

26-30 september: Week tegen pesten

De week tegen pesten. De naam verraad al redelijk goed waar die week over gaat. De campagne is sterk gericht op jongeren en kinderen. Maar uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat het alleen maar erger wordt naarmate we ouder worden.

Waarbij op school één op de tien leerlingen gepest word, pesten volwassen één op de acht collega’s. Dat zorgt voor onaangename situaties op het werk en ongelukkige werknemers. Ontzettend belangrijk stil te staan dat wat voor de een als geintje bedoeld is, voor de ander als pesten overkomt.

Inhakers interne communicatie | Dag van de thuiszorg
Foto door Georg Arthur Pflueger via Unsplash

28 september: Dag van de Thuiszorg

Als je bij een Thuiszorg organisatie werkt, staat deze dag waarschijnlijk wel omcirkeld op jouw kalender. De Dag van de Thuiszorg is namelijk de dag om jouw collega’s die dag in dag uit op pad gaan om te zorgen voor anderen te eren. Natuurlijk doen ook zij gewoon hun werk, maar een beetje extra waardering kan nooit kwaad.

Er zijn vele manieren om jouw hardwerkende collega’s te eren, van presentjes en boodschappen van blije cliënten op jouw interne communicatiekanalen tot een kleine (virtuele) bijeenkomst waar de waardering voor iedereen wordt uitgesproken.

Heeft deze blog je geïnspireerd en wil je meer weten over de interne communicatie tools van MediaMyne? Neem dan contact op! Wij hebben altijd een expert die voor je klaarstaat.

Interne Communicatiekalender 2022